Norsk English
Salmon Riders Slakting ved E. Karstensen F. AS på 70-tallet

Verdier

Norsk havbruksnæring har endret seg svært mye de siste 10-15 årene. Det er i Norge i dag ca. 900 konsesjoner for oppdrett av laks og ørret. I 1990 var de fleste konsesjoner eid av en-konsesjonærer. I 2007 består ca. 28% av næringa av oppdrettere som eier 1-5 konsesjoner. De øvrige 70% av konsesjonene er kontrollert av bare ca. 30 selskaper.

Medlemmene i HAVdyrkerne har 1-7 konsesjoner. Dette er familieeide bedrifter som er lokalisert til distriktsnorge, med hovedvekt på området mellom Midthordaland og Sunnmøre. Disse har valgt å satse videre i næringa til tross for gode priser på konsesjonene og stadige svingninger i markedene.

For HAVdyrkerne blir overskudd mer enn kapital i selskap og bank: det blir et middel til å skape ytterligere verdier i lokalsamfunnene.

I dag er produksjonen effektivisert og antall pakkerier er redusert. For 20-30 år siden slaktet imidlertid mange små oppdrettsselskaper egen fisk "på kaikanten". Dette er av forståelige grunner ikke lenger mulig.

Gjennom sin lokale tilknytning kan HAVdyrkerne skape et mer aktivt og livskraftig lokalmiljø der aktiviteten er med på å sikre et lokalt skole- og barnehagetilbud, båtruter og infrastruktur.

Flere HAVdyrkere deltar i annen næringsaktivitet som ellers ikke ville vært mulig uten den økonomiske sikkerheten som mat- og settefiskfiskproduksjonen gir. Dette gjelder særlig pakkerier som Skjærgårdsfisk AS og røykeribedriften Svanøy Røykeri AS

HAVdyrkerne i Hyen, er spesielt opptatt av å bevare villaksstammen i Aa-elva og Ommedalselva. I Bjordal, Sandshamn og i Batalden er HAVdyrkerne opptatt av bygdeutvikling og næringsaktivitet.

Flere av HAVdyrkeren er politisk aktive og deltar i sentrale næringsorganisasjoner.

Medlemmer

Været Florø

I dag Regn Regn 8ºC
Mandag Lettskyet Lettskyet 6ºC
Tirsdag Skyet Skyet 7ºC
Onsdag Skyet Skyet 8ºC

Fokus

Våre kvalitetssystem sikrer et optimalt og sikkert produkt.
Vi fant fisken vår
annonse
annonse
annonse
HAVdyrkerne SA Trolleskjeret 6903 Florø - Tlf. 47 47 45 00 - Epost post@havdyrkerne.no
CMS: (dagenDin)